Kompozitori čija dela rado sviram

ŠOPEN
više

Bio je prvi zapadni kompozitor koji je u klasičnu muziku uneo elemente slovenske muzike...

LIST
više

Žene su ludovale za njim i čuvele njegove maramice i rukavice kao suvenire...

BETOVEN
više

Betovenova pijanistička tehnika bile je revolucionarna za ono doba...

MOCART
više

Mozart je predstavljen kao „čudo od deteta”. Tada mu je bilo samo šest godina...

Nikola Vučičević

BLOG O MUZICI

Međunarodno klavirsko takmičenje na Švarcvaldu

Na IV medjunarodnom klavirskom  takmičenju posvećenom delu ruskog kompozitora nemačkog porekla Rejnholda Gliera (REINHOLD-GLIÈRE KLAVIERWETTBEWERB) koje je održano od 1. do 5. novembra 2012. godine u nemačkom gradu St. Georgen na Švarcvaldu, Nikola Vučičević je osvojio prvo mesto u kategoriji "piano V" u kojoj su učestvovali mladi pijanisti starosti od 16 do 18 godina.


Takmičenje je bilo podeljeno u 7 kategorija starosnih kategorija, od kojih sedma kategorija nije imala ograničenje u godinama starosti takmičara. Takmičari su bili iz Hong Konga, Bugarske, Ukrajine, Uzbekistana, Rusije, Nemačke, Italije, Švajcarske i Francuske. Kategorizacija je bila podeljena u piano solo, i klavir za 4 i 6  ruku. 

Glavna tema takmičenja bila su dela Rejnholda Gliera  i virtuozna dela po sopstvenom izboru takmičara. Laureat takmičenja je Ji-Hyun Han  iz Južne Koreje. Nikola je  imao program od pet kompozicija, a na svečanom koncertu u gradskoj većnici posebno je oduševio publiku i žiri svirajući romantična dela Gliera i Šopena.



Glier je napisao: „Prenos turobnog raspoloženja u muzici smatra se zločinom.“ Smatra se da su sve njegove kompozicije   komponovane u nežnim tonovima. Glier je autor prve azerbejdžanske opere „Šahsenem“ zasnovane na klasičnim muzičko-scenskim oblicima. Rejnhold Glier  napisao je pet opera i muziku za šest baleta, tri simfonije i četiri instrumentalna koncerta. Pored toga, komponovao je muziku za  duvačke i narodne instrumente, kao i  mnoštvo klavirskih i kamerno-vokalnih dela. Posebno se ističu romanse iz njegovog ranog perioda stvaralaštva, koje i danas uspešno konkurišu vokalnoj lirici klasičnih ruskih kompozitora. 


pripreme pred takmičenje ...