Kompozitori čija dela rado sviram

ŠOPEN
više

Bio je prvi zapadni kompozitor koji je u klasičnu muziku uneo elemente slovenske muzike...

LIST
više

Žene su ludovale za njim i čuvele njegove maramice i rukavice kao suvenire...

BETOVEN
više

Betovenova pijanistička tehnika bile je revolucionarna za ono doba...

MOCART
više

Mozart je predstavljen kao „čudo od deteta”. Tada mu je bilo samo šest godina...

Nikola Vučičević

BLOG O MUZICI

Proslava Dana opštine Rakovica

Za sve stanovnike Rakovice, 14. oktobar je veliki praznik. Ove 2012. godine, u petak 12. oktobra, beogradska opština Rakovica obeležila je Dan opštine i opštinsku slavu Pokrov presvete Bogorodice.

U 12 časova u Domu kulture “Qucera” održana je Svečana akademija u povodu proslave Dana opštine. Tom pirlikom, hor Srednje muzičke škole "Davorin Jenko" otpevao je pesme "Tamo daleko", "Bože pravde" i "Kreće se ladja Francuska".  Na svečanoj sednici uručena su javna priznanja, povelje i zahvalnice zaslužnim građanima i ustanovama sa područja ove opštine.



Naziv  Rakovica prvi put se pominje u turskom popisu stanovništva iz 1560. godine kao selo Vlaha. Po predanju, mesto je dobilo ime po rečnim rakovima, kojih je bilo na pretek u potoku koji je proticao kroz ovo  naselje. Od 1960. godine Rakovica je u sastavu opštine Čukarica, a 1974. godine postaje samostalna opština.

Rakovica je bila jedina beogradska opština koja je za vreme NATO agresije na SRJ 1999.godine, bila bombardovana svake noći. Prvog dana agresije, 24. marta , već u 19:45h, jedna krstareća raketa pogodila je brdo Straževica, da bi se redovna i masovna bombardovanja, usled velikog broja važnih vojnih objekata, nastavila svakog narednog dana.  

Darko Vujačić, Nikola Vučičević, Filip Stevanović i Marko Ostojić

No comments:

Post a Comment